середу, 16 серпня 2017 р.

Поговоримо? Про тревелбуки

Привіт! На зв'язку Оксана Корнійчук. Як проходить ваш серпень? Хочеться вірити, що дарує яскраві емоції, радість від зустрічі з новими місцями чи може навіть країнами.


Все, що зустрічається мандрівнику під час його поїздки, є незабутніми моментами. Часом їх хочеться зупинити і продовжити, щоб потім знов і знов повертатися у своїх спогадах.

Сьогодні я хочу поговорити про тревел буки


 

Тревелбук – це такий собі звіт про мандрівку. Ваш тревел може бути як про поїздку в сусіднє село, так і про подорож на узбережжя океану. Головне, що це яскрава пригода, яка може подарувати чудові враження


Travel book (тревел-бук з англ. travel подорож, book - книга) – дорожній блокнот, або просто книга нотаток мандрівника – спосіб записувати свої думки, пережиті емоції та враження.

Можливо, в скрапспільноті про тревели не писав тільки лінивий, та все ж пропоную трохи повторитися)

Хочу на секундочку зараз згадати оте відчуття, коли ми переступили поріг рідного дому після насиченої відпустки. Вражень маса, емоції аж розпирають і ними не терпиться поділитися з усіма рідними і близькими. Ми готові показати всі тисячу двісті тридцять сім фотографій, прокоментувати кожну з них. Один раз, другий… На третій – через тиждень після подорожі – вже і розповідається не з таким запалом. І вже раптом ти і співрозмовника бачиш перед собою, і реакція в нього далеко не така як в тебе зразу після приїзду… Я до чого веду…

Як не крути, головне, в нашому житті – це емоція! Але, по суті, для того, щоб повністю описати загальну картину мандрівки цілком достатньо 20-30 фотографій. Не 400, від яких і сам втомишся, переглядаючи через півроку!


Крім фотографії емоцію допоможе зберегти купа пам’ятних дрібничок – меморабілії.

Що ми зазвичай робимо з милими листівочками, купюрами, журнальчиками чи буклетами з тої країни в яку, можливо, більше ніколи не повернемося? Добросовісно зберігаємо впродовж років серед якогось, вибачте, хламу, а потім під час Великого Генерального Прибирання, добряче псіханувши,  передивляємося і викидаємо…


 Але ж можна, і тут ключове слово ВЧАСНО, поки свіжі ейфорія і запал від побаченого зробити з цього повноцінну книгу, відкривши яку навіть через декілька років знову поринаєш у ту минулу пригоду.

Сьогодні ринок скрапіндустрії радує нас різноманіттям матеріалів. Кожен більш-менш пристойний виробник обов’язково випускає набір тревел паперу і супутнього до нього декору.

Хоча і це не обов’язково. Це я намагалась показати у своїй останній роботі.
Бо тревелбук як пиріг – найсмачніша начинка!


Виділяють два принципово різних способи заповнення і створення тревелбука.

Перший спосіб

Збираєте все підряд. Приїжджаєте додому, відбираєте  і друкуєте фотографії, сортуєте та впорядковуєте за якимось принципом (наприклад, по хронології) зібраний матеріал і в спокійній рідній обстановці оформляєте свій тревелбук. Восени, коли мряка, сіро і похмуро, саме час окунутися в літні морські пригоди.


Другий спосіб

Готуєте блокнот чи бук з чистими сторінками заздалегідь. З собою берете клей , скріпки, гарну ручку чи лінер , і створюєте по гарячих слідах свій бук в тревелі, тобто під час самої подорожі. Тут великий плюс в тому, що це дійсно щоденник і ви пишете свої репортажі прямо з епіцентру подій. А вдома залишається надрукувати фотографії і вклеїти їх в уже відведені місця.



Мені особисто комфортно робити все в тиші і спокої вдома.  Та й правило бути «тут і зараз», щоб мати змогу максимально насолодитися моментом, ще ніхто не відміняв…

Що ще важливо? Який би метод оформлення для свого тревела ви не обрали, робіть записи. Навіть через тиждень воно забудеться. Просто декілька фраз допоможуть потім відновити контекст. Занотовуйте кумедні історії. Трохи іронії також не завадить. Тренуємо оптимізм! Бо хто знає, можливо те, що зараз неймовірно дратує і нібито заважає відпочинку через півроку буде цікавим акцентом, як трохи гострої приправи у страві.



Як от, ми колись були в Одесі. Оглядовий майданчик, всі діла, захід сонця, море на горизонті зливається з небом. Я прийняла позу, сиджу звісивши невимушено ногу із загадковою усмішкою. Чоловік мене фотографує. І …. опа…. а карта пам'яті залишилася вдома в ноутбуці…. Поки ми шукали, де б купити нову, знайшли затишне кафе, в яке поверталися потім знову при наступних поїздках))))) Чи, наприклад, проходження митниці. Впевнена, кожен має випадок, щоб згадати про цю часом справжню екзекуцію… Але  після повернення додому ми маємо невичерпну тему для розмови з друзями на добрих півтори–дві години… А якщо це записати! І прикріпити якийсь квиток, чи фото, чи частину карти з того місця!

Робіть нотатки  - в перерві на обід, в літаку, в поїзді, коли нудно чекати.  Хай негарно і коряво, але записуйте власні прожиті емоції, це потім допоможе скласти все в єдину картину вашого особливого Тревелбука

 

Записуйте назви місцевих страв, які випробували і вам сподобалися, назви фруктів, овочів, вин, назви місцевих пісень, цікаві жарти і нові слова на місцевому діалекті.

Збирайте все. Ви не Плюшкін – ви творите свою Книгу. Головне не забути вдома це вчасно пустити в діло, а все зайве утилізувати.
Квитки на поїзди, літаки, автобуси. Вхідні квитки в музей – а вони бувають ну дуже навіть симпатичними і стильно зробленими.



Флаєри, запрошення,буклети. Їх можна не тільки цілими поскладати в кишеньки. Можна вирізати, використати фрагменти, вибрати цікаві заголовки на мові оригіналу)
Журнали, газети, листівки. Такого добра буває купа і безкоштовно у туристо-насичених місцях.
А пакетики з цукром із ресторанів? Я знаю чоловік п’ять, які колекціонують їх на рівні з магнітами.


Я і чеки збираю. Але якщо плануєте їх зберегти, після того як вирахуєте в яку суму обійшлася подорож, майте на увазі, що чеки вицвітають найшвидше – через 3-4 роки від фарби може не залишитися нічого. Тому краще відсканувати і роздрукувати…


Зберігайте, фотографуйте, відпочивайте і, головне, насолоджуйтесь і ловіть момент, бо заради цього все і робиться!

Вдалич вам подорожей і приємних спогадів!




А ми з нетерпінням чекатимемо ваші travel-роботи до 10 вересня у нашому завданні місяця.

6 коментарів:

  1. Крута стаття! Шкодую, що років 10 назад ще не знала скрапу😕 скільки классних тревелів було б!

    ВідповістиВидалити
  2. Оксана, ти так надихаюче пишеш, що захотілося зібрати рюкзак і відправитися подорожувати, захопивши з собою щоденник мандрівника :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Тоня! Віриш, я поки писала, подумки поїхала у три різних місця одночасно!

      Видалити
  3. Обожнюю тревели.. чужі. Для мене тревели мусять мати хоча б мінімальний опис, кілька слів. Але свої емоції і враження я чомусь не можу писати на привселюдне прочитання, тому ми без тревелів, але може колись цей бзік пройде) маю купу квитків з транспорту, вхідних білетів до музеїв і т.д..))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Світлана, уявіть, як Вам повезло! Бо як тільки Ви вирішите, що треба виходити з якоїсь зони комфорту в скрапі, то одразу відкриєте для себе величезний розділ - якісний журналінг з власними баченням, емоціями та переживаннями. Натхнення Вам!

      Видалити